dilluns, 11 de novembre del 2013

Llibres que haurien d'existir

Hi ha llibres que s’han convertit en grans clàssics de la literatura com “Guerra i Pau” de Lev Tolstoi, "Moby Dick" de Herman Melville, els "Assaigs" de Michel de Montaigne o "La Divina Comèdia" de Dante Alighieri.
D’altres són llibres dels que, tot i que se’n troben referències, no es té constància de la seva existència o són escrits per personatges de ficció. Llibres que per ells mateixos s’han convertit en un rumor, una llegenda urbana entre el dubte i la realitat.

Manual Pràctic d’apicultura, amb algunes observacions sobre la separació de la reina. Sherlock Holmes

Després de 23 anys resolent casos en Sherlock Holmes es va retirar a una granja de Sussex on es va dedicar a l’apicultura. D’aquesta experiència, n’escriu un llibre, el “Manual Pràctic d’Apicultura, amb algunes observacions sobre la separació de la reina” que orgullosament mostra al seu amic Watson quan el ve a visitar abans de començar un dels seus últims casos “La seva última salutació a l’escenari” (Arthur Conan Doyle 1917).

Segons Holmes és “...un llibre fruit de nits de meditació i dies enfeinats en les que vaig vigilar els grups de petites obreres com en altre temps havia vigilat el mon criminal de Londres."



Necronomicón. Abdul Al-hazred

Escrit al voltant de l’any 700, n’hi haurien 5 exemplars repartits en diferents institucions del món:

  • Al British Museum
  • La Bibliotthèque National de França
  • Widener Library de la Universitat de Harvard a Cambridge, Massachussetts
  • La Universitat de Buenos Aires
  • I la Biblioteca de la fictícia Universitat de Miskatonic, a la també fictícia població d’Arkham (Massachussetts)


Al Necronomicón es descriuen totes les fórmules oblidades que permetien contactar amb entitats sobrenaturals de poders immensos. Es diu que qui llegeixi el llibre corre el risc d’acabar completament boig.

Una llegenda urbana diu que una vegada un estudiant d’una universitat del món va fer la broma d’incloure la fitxa al registre de la biblioteca i així el Necronomicón va ser demanat insistentment fins i tot per professors. També es diu que Jorge Luis Borges va crear també una fitxa a la Biblioteca Nacional d’Argentina.


Per als més curiosos al bloc la llibreria invisible se’n fa un recull dels títols i referències de llibres que haurien d’existir.

Inscripcions a www.tarragonajove.org


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Crèdits
Tarragona.cat
Tarragona JoveBiblioteca Pública de TarragonaEscola de Lletres