dissabte, 22 de desembre del 2012

La remor en calma

Arribem al final d'aquest cicle de llegendes urbanes “La ciutat a cau d'orella”. Ahir vàrem gaudir de l'extraordinària intervenció de Carles Alcoy a la Biblioteca Pública; i avui, dissabte 22, havent superat la fi del món, us presentem la frase que resol la gimcana "La remor dels mots". Diu així:

Ja fa molts segles, la princesa Sibil·la embolicava els tarragonins amb cada murmuri mentre vigilava la nostra famosa Tàrraco.

Si sou dels que heu endevinat la frase de manera exacta, rebreu un petit obsequi; si, en canvi, us hi heu aproximat força, rebreu un petit reconeixement.

Gràcies a tots, la remor dels mots ara roman en calma.

dijous, 20 de desembre del 2012

Llegendes, rumors... No!

El cicle de llegendes urbanes "La ciutat a cau d’orella" arriba a la seva fi aquest divendres, a les 18:30 h, a la Biblioteca Pública, amb la sessió: "Llegendes, rumors... No!"

Veritats com punys, coses certes, de debò de bo de bo, allò que tots veiem lògic, encertat, evident, allò que és la pura veritat davant dels rumors organitzats i les mentides de la tele! La veritat del carrer. Històries de la mà i de la veu d'en Carles Alcoy s'aniran escampant per diferents espais i racons de la biblioteca, alguns coneguts i d'altres no tant.


El narrador ja el tenim a punt: fill d'una família amb orígens molt escampats, llicenciat en Filologia, narrador i cisteller vocacional, té dèries diverses: la comunicació interpersonal, la narrativa breu, la filosofia del renaixement, la literatura medieval, la civilització romana, l'humor jueu, les rondalles de sang i fetge catalanes, els llibres d'assaigs personals, la construcció rural tradicional, la etnologia en general, la cistelleria i la literatura. Barceloní d'orígen, pallarès per voluntat i família, ha viscut a Tarragona i ara viu al Maresme; una vida afectiva diversa i dos fills, en conseqüència.

Us hi esperem per construir, entre tots, rumors i llegendes urbanes!

dissabte, 15 de desembre del 2012

Les llegendes com a mètode didàctic, a "Blog de mestres"

Aquesta setmana, el programa "Blog de mestres" de Catalunya Ràdio parlava d'un ús didàctic de les llegendes amb nens i nenes. Ho feia visitant l'escola Puig-Agut de Manlleu, a Osona, on els seus alumnes fan servir aquests relats breus per aprendre a llegir, parlar i escriure.

Podeu escoltar el reportatge a continuació:


Via: catradio.cat

Es tracta d'una iniciativa molt interessant!

dimecres, 12 de desembre del 2012

Miracle! Miracle!

"Encara no havia traspassat les ruïnes de l’antic amfiteatre que l’atura un murmuri d’admiració que li arriba a l’oïda cristal·litzat amb crits de Miracle! Miracle!, proferits per aquells que havien restat a la platja."

Aquest és un fragment d’una de les pistes que conformen la gimcana literària "La remor dels mots". Sabreu identificar-la? Si heu anat a tocar ferro pot ser que hi hàgiu ensopegat... Potser ja us heu creuat amb d’altres en diversos punts del sòl urbà tarragoní. Però si sou dels que us agrada començar la casa per les parets, en comptes de per la teulada, us recomanem que cerqueu la primera pista en un tram de la Rambla prop d’un president de la Generalitat i d’un centre comercial.

Recordeu que podeu participar en la gimcana literària "La remor dels mots" fins el proper 21 de desembre, i que podeu guanyar un petit obsequi si la completeu! Trobareu més instruccions i les llegendes senceres en aquest mateix blog.

Us animem a participar-hi!

dilluns, 10 de desembre del 2012

Americanes de llegenda per fer passar el fred

Durant la passada "Nit de llegendes urbanes", les diverses sales de l'Espai Jove "Kesse" es van omplir de llegendes urbanes, conformant un mosaic multidisciplinar entre la dansa, el teatre i l'oralitat.

Malgrat el fred que feia, més d'una setantena de persones van visitar el passatge i van permetre que els abriguéssim amb les històries que explicaven uns personatges d'allò més peculiars, com per exemple: un lladre que intentava rehabilitar-se després d'haver trobat una famosa duquessa nua just quan ell anava a perpetrar un robatori; la víctima d'un robatori i una agent de policia indiferent; i un matrimoni a qui toca la loteria però, diu la llegenda, que la butlleta premiada estava dins la butxaca de l'americana que la dona decideix canviar per una de nova i fer-li una sorpresa al seu marit.

Vegeu l'àlbum de fotografies de la "Nit de llegendes urbanes" →

I vosaltres, amb quina llegenda us quedeu?

dilluns, 3 de desembre del 2012

Llegendes en format audiovisual

Una de les sales desvetllades la "Nit de llegendes urbanes" del passat divendres va ser la d'audiovisuals. Per fer-ho, us explicàvem "La llegenda de la Sibil·la" mitjançant aquest vídeo:



Gràcies als companys de Crazydancers i a Marc Viñas Pesquer, que l'ha realitzat!

Per cert: recordeu que "La llegenda de la Sibil·la" és una de les que trobareu a la gimcana literària "La remor dels mots"; així que si en voleu saber més i, de pas, guanyar alguns premis, encara sou a temps de participar-hi!
Crèdits
Tarragona.cat
Tarragona JoveBiblioteca Pública de TarragonaEscola de Lletres